Over Harry Meek


Eelke Everhardus Meek beter bekend als Harry Meek was een veelzijdig Nederlands beeldend kunstenaar. Hij is geboren in Assen op 11 februari 1922 en overleden in Apeldoorn op 10 december 2012.
Harry Meek genoot zijn kunstopleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Vanaf 1958 was hij als kunstenaar gevestigd in Apeldoorn. Hij was daar werkzaam als docent aan het Christelijk Lyceum.

Op vele plaatsen, met name in Apeldoorn zijn nog veel zijn beelden en wandversieringen te zien. Harry Meek werkte graag met veelzijdige, wisselende en gecombineerde technieken. Hij werd geboeid door olieverven, aquarellen, grafiek, sculptuur, mozaïeken, wandschilderingen en andere soorten van monumentale en toegepaste kunst. In verscheidene plaatsen in Nederland en daarbuiten kan men werk van hem aantreffen. Niet door één en dezelfde stijl is zijn werk bepaald, maar hij voelde zich even goed thuis in de abstracte als de meer figuratieve stromingen zoals de portretkunst. Uit de afbeeldingen mag de gevarieerdheid van zijn werk blijken…



Harry Meek, een Drent geworteld in Apeldoorn

De Apeldoornse kunstenaar Harry Meek heeft een grote bijlage geleverd aan de collectie Monumentale Kunst in Apeldoorn. Deze bijzondere categorie wordt momenteel in kaart gebracht binnen het project naoorlogs erfgoed. Voor nadere informatie over zijn werken zochten de we kunstenaar op. Hij was zeer bereid ons te helpen de juiste andtwoorden te vinden op openstaande vragen. Het werd een boeiend gesprek.

Harry Meek is zeer actief betrokken bij alles wat in en om Apeldoorn afspeelt, zeker voornamlijk op het gebied van kunst en cultuur. Hij is geboren in Assen, waar zijn vader een piano en orgelzaak had. Nog altijd zijn deze instrumenten één van zijn grote passies. Meek ontwierp ook veel kunst aan orgels in heel Nederland, meestal houtbewerkingen, zoals bijvoorbeeld in de Goede Herderkerk aan de Asselsestraat. Tijdens het gesprek vertelt de kunstenaar/leraar honderduit over zijn kunstwerken. Met name op de werken die hij voor de Synagoge aan de Paslaan heeft gemaakt, is hij erg trots. Hij weet ons op weg te helpen met antwoorden op onze vragen, bijvoorbeeld over de verdwenen kleurige reliëfs aan de gevel en een wandschildering in het interieur die hij maakte voor kledingwinkel Lampe, nu de Cool Cat, op de hoek van de Hoofdstraat en de Mariastraat. In een plakboek heeft hij foto's en krantenartikelen bewaard van zijn creaties. Daarin staat waardevolle informatie over de verschillende oprichtingsdata. We zijn vooral nieuwsgierig naar de verhalen achter de kunstwerken. Meek vertelt bijvoorbeeld dat het muurreliëf op het Leienplein nog maar een deel is van het oorspronkelijke kunstwerk. Het vervolg zat in het pand van 't Mantelhuis om de hoek aan de Nieuwstraat. Daar zijn later ramen voor in de plaats gekomen. Gelukkig is het kunstwerk aan de kant van het Leienplein bewaard gebleven. Wij danken Harry Meek hartelijk voor zijn gastvrijheid met de belofte nog een keertje terug te komen. Harry Meek heeft een eigen website waarop zijn werken zijn te bewonderen: harrymeek.nl

Dit artikel is afkomstig uit: Kunsthistorisch Apeldoorn, deel 3

30 juni, 2013